Wino z suszonych winogron JUMBO SOUTH AFRICAN THOMPSON RAISINS

Wino z suszonych winogron JUMBO SOUTH AFRICAN THOMPSON RAISINS


  • 2kg rodzynek (69G/100)
  • 5g drozdze + 10g pozywka
  • 20g kwasku cytrynowego
  • 1,25kg cukru


Rodzynki bardzo bardzo slodkie, niestety przy spazaniu bardzo duzo dobroci ucieklo w kanal, rodzynki bardzo duze, twardsze, w ogole nie podobne do naszych europejskich
opis do poprawy

1kg cukru na poczatek pozniej po 4 tygodniach odcedzic dolac wody do 10l + 0,25kg cukru, zlewac wino co miesiac 2 razy na koniec dodac bentonit

  • 08,09 - postawienie wina zgodnie z przepisem za pierwszym razem 1kg cukru okolo 8l, za 4 tygodnie odcedzenie i dodanie reszty cukru
  • 27,09 - odcedzenie wina i dodanie wody z cukrem 0,25kg
  • 10.11 - zlanie wina
  • 26,01 - zlanie wina, ladnie wyglada choc bylo troche tluszczu lub czegos na powierzchni zobaczymy w kazdym badz razie pyszne jednak z rodzynek to z rodzynek 
  • 03.03 - zlanie znad osadu, winko juz ladne w miare klarowne ale dalej pracuje
  • 07.05 - winko juz ladnie sie sklarowalo zostawie jeszcze i za miesiac zabutelkuje
  • 16.08 - winko zlane klarowne do butelki musi poleciec
  • 26,12 - butelkowanie dodano okolo 250g xylitolu, winko specyficzne troche podchodzace pod smak tofi? spalonego cukru ciezko okreslic ale nie moje smaki :/



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz