• Banany ~2,5kg
• Cukier 2,5kg
• 0,5kg suszonych owocow bez sulfitow (ostatnio dodane daktyle)
• Kwasek cytrynowy 25g
• Drozdze z pektyna oraz pozywka dla 10l ~polowa opakowania
Banany gotujemy w skorce po odcieciu koncowek 30 min, odcedzamy przelewamy do naczynia oraz syrop cukrowy, syszone owoce wrzucamy do wrzatku by sciagac z nich syf niecale 3 min mozna gotowac, wywar wylewamy suszone owoce dajemy do wina mozna je troche porozwalac
- 29,10 - wino bananowe 10l nastaw 2,5kg banonow, 2kg cukru, 0,5kg daktyli, blg wynioslo 18, 25g kwasku
- 07,11 - wino bananowe dodane 0,5kg cukru przed 5blg po 8blg
- 26,11 - winko odcedzone bylo okolo -2blg zostawiam na 2 tygodnie juz nie pracuje ale zostawie w cieple niech sobie ulzy pozniej bentonit i do klarowania akurat tydzien przed wigilia do butelkowania
- plany ponizje
- 10,12 - wino jeszcze pracuje
- 17,12 - wino jeszcze pracuje
- 21,01 - wino chyba przestalo pracowac,przelalem ponownie odseparowalem pozostalosci syfu zostawie na tydzien jak nic nie bedzie sie dzialo dam do klarowania
- 12,03 - winko gotowe klarowne mozna na dniach butelkowac wytrwane trzeba dodac cukru do polslodkiego dodatkowo mozna by sie zastanowic nad dodaniem kwasku jest troche gorzkawe
- 09,04 - winko zabutelkowane -2blg dodano 170g xylitolu by wyszlo polslodkie dodano troszke kwasku cytrynowego bo winko wyszlo "mdle" ale teraz jest ok , wyszlo 10 butelek :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz