- 8 sloikow kompotu agrestowego np ptak 900ml brutto 250ml netto (15blg-1blg owoce)
- 5g drozdze + 10g pozywka
- 10g kwasku cytrynowego
- 1,4kg cukru
Bardzo prosty szybki przepis dla leniwcow na winko kupujemy zgrzewke kompotu w sklepie, odcedzamy sliwki by wyjac pestki, wrzucamy do pojemnika dodajemy kwasku, majac na uwadze ze pojemnik mamy 12l a z 8 kompotow wyszlo nam 7,2l dodajemy za pierwszym razem 0,75kg cukru z 1,5l wody wyjdzie nam okolo 9 litrow po tygodniu dolejemy reszte cukru 0,55kg z reszta wody by wyszedl pelny pojemnik po 2 tygodniach odcedzamy i powinno nam zostac 10l winka :)
2021*
- 16.01 - nastawienie wina z 12 sloikow
- 06.02 - dodanie 1kg cukru + 1l wody = 2l cukrowki
- 15,01 - postawienie winka zgodnie z eksperymentalnym przepisem
- 21,01 - dodanie reszty cukru 0,55kg + 2l wody
- 29,01 - odcedzanie winka juz przeszly w cichy spoczynek odczyt blg -2 po dodaniu 2,5l wody plus 450g cukru blg 2 niech popracuje winko mocno zmecone
- 14,03 - jako ze malo czuc bylo agrestu dodalem z reszty sloikow sam syrop teraz musze poczekac az sie przerobi cukier
- 07,05 - zlanie wina, calkiem jeszcze metne trzeba poczekac z kilka tygodni aby bylo klarowne
- 03,06 - winko juz jest ladnie klarowne jednak lataj smietki wiec dodalem lyzeczki pektoenzymu i za 2 tygodnie zleje jezeli nie bedzie juz smietkow to poleci do butelek
- 02,07 - winko dalej nie do konca klarowne cos tam plywa, troszke osadu bylo, no i smak taki slaby jak na agrest moze po doslodzeniu wydobedzie sie bo poki co kwasne winko
- 06,09 - winko juz klarowne mimo wszystko lataja jakies glutki / zarodniki nie wiem jak to nazwac wydaje sie ze to moze byc przez pektoenzym bo on robil taki glut ale tutaj on nie jest w calosci, zobacze w weekend zleje do kieliszka jak bedzie dalej tak to dodam bentonitu na 2 tygodnie i zlewam to winka w sumie domowej roboty wiec nikomu nie powinno przeszkadzac
- 25,09 - winko zlane dodalem 370g cukru dla 8,5l wina wyszlo 12 butelek winka polslodkiego, winko klarowane bardzo dobrym smaku, pewnie mozna by calosc skrocic gdybym nie dodawal soku z kompotu oraz szybciej zlewal pewnie po 2 razach wystarczylo by dodac bentonitu i byloby git
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz