Wino z kompotu agrestowego sklepowego

WINO Z KOMPOTU SKLEPOWEGO AGRESTOWEGO 14% 12l

  • 8 sloikow kompotu agrestowego np ptak 900ml brutto 250ml netto (15blg-1blg owoce)
  • 5g drozdze + 10g pozywka
  • 10g kwasku cytrynowego
  • 1,4kg cukru
Jest do drugie wino po moim winie z agrestu z puszek ktore wyszlo wysmienite jedyny problem z nim to klarowanie ktore nie wiem czy bylo zwiazane ze bylo robione z owocow z puszki nie mniej jednak nie jest to cos co przekreslanie robienie win z gotowych wyrobow

 Bardzo prosty szybki przepis dla leniwcow na winko kupujemy zgrzewke kompotu w sklepie, odcedzamy sliwki by wyjac pestki, wrzucamy do pojemnika dodajemy kwasku, majac na uwadze ze pojemnik mamy 12l a z 8 kompotow wyszlo nam 7,2l dodajemy za pierwszym razem 0,75kg cukru z 1,5l wody wyjdzie nam okolo 9 litrow po tygodniu dolejemy reszte cukru 0,55kg z reszta wody by wyszedl pelny pojemnik po 2 tygodniach odcedzamy i powinno nam zostac 10l winka :)

2021*

  • 16.01 - nastawienie wina z 12 sloikow
  • 06.02 - dodanie 1kg cukru + 1l wody = 2l cukrowki
  • 15,01 - postawienie winka zgodnie z eksperymentalnym przepisem 
  • 21,01 - dodanie reszty cukru 0,55kg + 2l wody
  • 29,01 - odcedzanie winka juz przeszly w cichy spoczynek odczyt blg -2 po dodaniu 2,5l wody plus 450g cukru blg 2 niech popracuje winko mocno zmecone 
  •  14,03 - jako ze malo czuc bylo agrestu dodalem z reszty sloikow sam syrop teraz musze poczekac az sie przerobi cukier
  • 07,05 - zlanie wina, calkiem jeszcze metne trzeba poczekac z kilka tygodni aby bylo klarowne

  • 03,06 - winko juz jest ladnie klarowne jednak lataj smietki wiec dodalem lyzeczki pektoenzymu i za 2 tygodnie zleje jezeli nie bedzie juz smietkow to poleci do butelek
  • 02,07 - winko dalej nie do konca klarowne cos tam plywa, troszke osadu bylo, no i smak taki slaby jak na agrest moze po doslodzeniu wydobedzie sie bo poki co kwasne winko
  • 06,09 - winko juz klarowne mimo wszystko lataja jakies glutki / zarodniki nie wiem jak to nazwac wydaje sie ze to moze byc przez pektoenzym bo on robil taki glut ale tutaj on nie jest w calosci, zobacze w weekend zleje do kieliszka jak bedzie dalej tak to dodam bentonitu na 2 tygodnie i zlewam to winka w sumie domowej roboty wiec nikomu nie powinno przeszkadzac
  • 25,09 - winko zlane dodalem 370g cukru dla 8,5l wina wyszlo 12 butelek  winka polslodkiego, winko klarowane bardzo dobrym smaku, pewnie mozna by calosc skrocic gdybym nie dodawal soku z kompotu oraz szybciej zlewal pewnie po 2 razach wystarczylo by dodac bentonitu i byloby git

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz