Wino z kompotu wisniowego sklepoweg - ulepszony przepis

WINO Z KOMPOTU SKLEPOWEGO WISNIOWEGO 14% 10l

  • 12 sloikow kompotu wisniowego np edmal 930g (18g cukru w 100g)
  • 5g drozdze + 10g pozywka
  • 0,6kg cukru
*warto kupowac kompoty z danymi producenta o wartosciach produktu pozniej bedzie nam latwiej obliczyc cukier i moc wina jakie chcemy uzyskac

Bardzo prosty szybki przepis dla leniwcow na winko kupujemy kompoty w sklepie, wrzucamy do pojemnika dodajemy drozdzy i pozywki, mozemy owoce rozdrobnic tluczkiem, zostawiamy na 2 tygodnie po czym odcedzamy, jezeli chcemy mocny smak wisni to dodajemy rozpuszczony cukier w winie lub dopoelniamy pojemnik z cukrem i woda




  • 18,11 - postawienie winka zgodnie z eksperymentalnym przepisem po 2 tygodniach po odcedzeniu dolac wody z 0,6kg cukru
  • 10,12 - odcedzenie owocow oraz dodanie 0,6kg cukru z 1l wody wyszlo niecale 2l 
  • 17.01 - zladnie znad osadu, bardzo mocny smak ale wisnie slabo czus dopiero na koncu, kolor mocny dodatkowo slodke wiec jeszcze pracuje
  • 03,06 - winko do zlania w smaku bomba :)
  • 09.03 - po testowaniu smaku nie polecam robic tego winka, bardzo latwo popasc w alkoholizm :) bedzie wolny pojemnik to powtarzam 

1 komentarz:

  1. Witaj, mam nadzieję, że jeszcze prowadzisz tego bloga :). Mam pytanie, bo też bym chciał nastawić wino z takich kompotów wiśniowych. Pojemniki fermentacyjne mam zajęte ale damka 5l wolna. Mam pytanie o pierwszy etap. Czy przy nastawianiu wina nie dawałeś cukru wcale? Dopiero przy okazji odcedzenia owoców dałes 0.6kg cukru? Tak się zastanawiam, czy zamiast w wodzie to czy w samym soku z kompotu rozpuścić cukier, żeby nie rozcieńczać :).

    OdpowiedzUsuń