Wino z suszonego glogu


WINO Z SUSZONEGO GLOGU 12% 10L ~34g cukru w suszonym glogu na 100g
• Suszoy glog - 1kg
• Cukier - 2,15kg
• Kwasek cytrynowy 15g
• Pektoenzym 5g
• Drożdże winiarskie 5g + pozywka 5g

Najpierw 1,5kg cukru po tygodniu 0,65kg cukru

Owoce głogu działają bardzo korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Stosowany jest jako środek obniżający podwyższone ciśnienie krwi. Napar z suszonego głogu można stosować przy dolegliwościach reumatycznych.

Głóg jest znany od setek lat ludowej medycynie. Jest doskonałym źródłem witaminy A i C.

Najważniejszym jednak jego składnikiem są drogocenne bioflawonoidy, które w połączeniu z witaminą C wzmacniają układ krwionośny. Ułatwia usuwanie z organizmu toksyn i metali ciężkich, pomaga zwalczyć działanie wolnych rodników.

Suszony glog wsypujemy do garnka z woda i zagotujemy, gdy juz woda sie gotuje glog dobrze rozdrobnic tluczkiem do ziemniakow, pod koniec polecam wsypac cukier wtedy nie trzeba ponownie gotowac wody tylko wszystko w jednym zrobic co zaoszczedzi nam czasu razem z kwaskiem cytrynowaym, pektoenzym lepiej dodac razem z zimna woda. Odstawiamy aby temperatura zeszla przynajmniej do 30^C i dodajemy drozdzy razem z pozywka.

Po 1 tygodniach dodajemy 0,65kg cukru z woda tyle by dopelnic nasze wino.
Po 2 tygodniach zlewamy znad owocow i dodajemy wody aby dopelnic pojemnik winko juz powinno pracowac w cichej fermentacji
Po kolejnych 4 tygodniach powinnismy juz klarowac o ile bedziemy widziec ze juz nie pracuje

  • 14,05 - winko nastawione 

  • 21,05 - dodanie 0,65kg cukru dopelnienie prawie do pelna
  • 03,06 - odcedzenie wina ladnie pachnie ladny kolor 
  • 25,06 - winko sie juz ladnie sklarowalo co dla mnie jest niesamowite ze tak szybko winko sie zrobilo, w smaku super choc nastepnym razem dodalbym o pol kilo wiecej suszonego glogu by bardziej wydobyc smak, kolor dla mnie jest piekny uwielbiam wlasnie takie kolory bursztynowe wina :)

  • 02,07 - myslalem ze winko pojdzie juz do butelek, ale jednak lataja farfocle i dodalem 2 lyzeczki pektoenzymu i zobacze za 3 tygodnie
  • 18,11 - wino wylane, po dodaniu pektoenzymu i staniu w garazu wino sie popsulo zrobio sie metne oraz tak jakby bialy brud plywal taka zawiesina tak samo jak z 2 winami z rodzynek i cydr takze 50l pysznych trunkow poszla do kanalizacji, w tym momencie mam jeszcze dodatki na wina ale jak tylko bede mogl to wroce bo winko mialo swietny kolor i smak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz