- 11 sloikow kompotow (2* wisnia, czeresnia, truskawka, truskawka-agrest, 1x czarna porzeczka_
- 5g drozdze + 10g pozywka
- 10g kwasku cytrynowego
- 1kg cukru
Bardzo prosty szybki przepis dla leniwcow na winko kupujemy zgrzewke kompotu w sklepie, odcedzamy sliwki by wyjac pestki, wrzucamy do pojemnika dodajemy kwasku, majac na uwadze ze pojemnik mamy 12l a z 8 kompotow wyszlo nam 7,2l dodajemy za pierwszym razem 0,75kg cukru z 1,5l wody wyjdzie nam okolo 9 litrow po tygodniu dolejemy reszte cukru 0,55kg z reszta wody by wyszedl pelny pojemnik po 2 tygodniach odcedzamy i powinno nam zostac 10l winka :)
KOLEJNE TUTI FRUTTI 2020
- 13,04 - nastaw zgodnie z przepisem :-D
- 13.05 - zlanie znad osadu i dodanie 1kg cukru
- 06,08 - zlanie znad osadu
- 03,11 - zlanie znad osadu jeszcze troche metne, pewnie po nowym roku pojdzie w butelki ;)
- 10.01 - zlanie znad osadu wydaje sie klarowne bardzo dobre, mocno kwasne jak sie doda slodzika xylitolu bedzie wyborne
2019
- 12,06- postawienie winka zgodnie z eksperymentalnym przepisem
- 01,07 - odcedzenie z owocow, dodanie 0,6kg cukru za 2 tygodnie zlanie i dodanie 0,4kg cukru
- 03.09 - zlanie wina znad osadu pewnie 2 miesiace i bedzie do butelkowania, za duzo cukru dalem jest pol slodkie zobacze ile jest jakby co doleje wody i mam nadziej drozdze dojedza cukier
- 10.11 - zlanie winka juz klarowne ladne i smaczne bede powtarzal tutti frutti
- 27,01 - do butelkowania gotowe, bardzo fajne wyszlo :)
- 16,02 - winko butelkowane, bardzo fajne, na pewno bede robil jak bede mial resztki z win z kompotow
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz