Wino tuti frutti z kompotow

WINO Z KOMPOTOW SKLEPOWYCH 14% 10l
  • 11 sloikow kompotow (2* wisnia, czeresnia, truskawka, truskawka-agrest, 1x czarna porzeczka_
  • 5g drozdze + 10g pozywka
  • 10g kwasku cytrynowego
  • 1kg cukru
*warto kupowac kompoty z danymi producenta o wartosciach produktu pozniej bedzie nam latwiej obliczyc cukier i moc wina jakie chcemy uzyskac w moim jest 18g to wyszlo mi 1,85kg cukru w sloikach
    opis do poprawy

    Bardzo prosty szybki przepis dla leniwcow na winko kupujemy zgrzewke kompotu w sklepie, odcedzamy sliwki by wyjac pestki, wrzucamy do pojemnika dodajemy kwasku, majac na uwadze ze pojemnik mamy 12l a z 8 kompotow wyszlo nam 7,2l dodajemy za pierwszym razem 0,75kg cukru z 1,5l wody wyjdzie nam okolo 9 litrow po tygodniu dolejemy reszte cukru 0,55kg z reszta wody by wyszedl pelny pojemnik po 2 tygodniach odcedzamy i powinno nam zostac 10l winka :)

    KOLEJNE TUTI FRUTTI 2020


    • 13,04 - nastaw zgodnie z przepisem :-D
    • 13.05 - zlanie znad osadu i dodanie 1kg cukru
    • 06,08 - zlanie znad osadu
    • 03,11 - zlanie znad osadu jeszcze troche metne, pewnie po nowym roku pojdzie w butelki ;)
    • 10.01 - zlanie znad osadu wydaje sie klarowne bardzo dobre, mocno kwasne jak sie doda slodzika xylitolu bedzie wyborne





    2019
    • 12,06- postawienie winka zgodnie z eksperymentalnym przepisem 
    • 01,07 - odcedzenie z owocow, dodanie 0,6kg cukru za 2 tygodnie zlanie i dodanie 0,4kg cukru 
    • 03.09 - zlanie wina znad osadu pewnie 2 miesiace i bedzie do butelkowania, za duzo cukru dalem jest pol slodkie zobacze ile jest jakby co doleje wody i mam nadziej drozdze dojedza cukier
    • 10.11 - zlanie winka juz klarowne ladne i smaczne bede powtarzal tutti frutti
    • 27,01 - do butelkowania gotowe, bardzo fajne wyszlo :) 
    • 16,02 - winko butelkowane, bardzo fajne, na pewno bede robil jak bede mial resztki z win z kompotow

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz