- 8 sloikow kompotu truskawkowego np ptak 900ml brutto 250ml netto (15blg-1blg owoce)
- 5g drozdze + 10g pozywka
- 10g kwasku cytrynowego
- 1,4kg cukru
- 15,01 - postawienie winka zgodnie z eksperymentalnym przepisem
- 21,01 - dodanie reszty cukru 0,55kg + 2l wody
- 29,01 - odcedzanie winka juz przeszly w cichy spoczynek odczyt blg, nie dodaje wiecej wody jakos boje sie ze malo owocow bylo a i tak bedzie 10l wina
- 21,03 - odcedzenie i dodanie bentonitu aby szybciej sklarowac aby na swieta bylo zabutelkowane, pewnie z 2 tygodnie by wystarczylo bez bentonitu ale lepiej pomoc dodatkowo na tydzien w cieplym miejscu da pewnosc ze drozdze umarly lub wszystko zjadly
- 14,05 - winko zlane wyszlo 10 butelek dodano 210g xylitolu by wyszlo prawie polslodkie wino poki z kompotow najlepsze, czekam jeszcze na agrest i czarna porzeczka ktora jest moim czarnym koniem w winkach z kompotow :) winko truskawkowe mega kolor i smak slicznie pachnie
Poki co najlepsze winko z kompotow ale mam jeszcza czarna porzeczka ktora probowalem i jest oblednym winkiem, jednak najlepsze wina sa z kwasnych owocow ale nie zapeszajmy winko truskawkowe pieknie pachnie i ma wysmienity kolor
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz