Wino z kompotu truskawkowego sklepowego

WINO Z KOMPOTU SKLEPOWEGO TRUSKAWKOWEGO 14% 12l

  • 8 sloikow kompotu truskawkowego np ptak 900ml brutto 250ml netto (15blg-1blg owoce)
  • 5g drozdze + 10g pozywka
  • 10g kwasku cytrynowego
  • 1,4kg cukru
*warto kupowac kompoty z danymi producenta o wartosciach produktu pozniej bedzie nam latwiej obliczyc cukier i moc wina jakie chcemy uzyskac
Bardzo prosty szybki przepis dla leniwcow na winko kupujemy zgrzewke kompotu w sklepie, wylewamy kompot do pojemnika fermentacyjnego nastepnie tluczkiem do ziemniakow rozdrabniamy owoce oraz dodajemy kwasku, majac na uwadze ze pojemnik mamy 12l a z 8 kompotow wyszlo nam 7,2l dodajemy za pierwszym razem 0,75kg cukru z 1,5l wody wyjdzie nam okolo 9 litrow po tygodniu dolejemy reszte cukru 0,55kg z reszta wody by wyszedl pelny pojemnik po 2 tygodniach odcedzamy i powinno nam zostac 10l winka :)

  • 15,01 - postawienie winka zgodnie z eksperymentalnym przepisem 
  • 21,01 - dodanie reszty cukru 0,55kg + 2l wody
  • 29,01 - odcedzanie winka juz przeszly w cichy spoczynek odczyt blg, nie dodaje wiecej wody jakos boje sie ze malo owocow bylo a i tak bedzie 10l wina  
  • 21,03 - odcedzenie i dodanie bentonitu aby szybciej sklarowac aby na swieta bylo zabutelkowane, pewnie z 2 tygodnie by wystarczylo bez bentonitu ale lepiej pomoc dodatkowo na tydzien w cieplym miejscu da pewnosc ze drozdze umarly lub wszystko zjadly 
  • 14,05 - winko zlane wyszlo 10 butelek dodano 210g xylitolu by wyszlo prawie polslodkie wino poki z kompotow najlepsze, czekam jeszcze na agrest i czarna porzeczka ktora jest moim czarnym koniem  w winkach z kompotow :) winko truskawkowe mega kolor i smak slicznie pachnie

Poki co najlepsze winko z kompotow ale mam jeszcza czarna porzeczka ktora probowalem i jest oblednym winkiem, jednak najlepsze wina sa z kwasnych owocow ale nie zapeszajmy winko truskawkowe pieknie pachnie i ma wysmienity kolor

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz