Wino z rodzynek typu californian thompson z USA

WINO Z RODZYNEK CALIFORNIAN THOMPSON 12% 10L ~74g cukru w rodzynkach na 100g
• Rodzynki mix - 2kg
• Cukier - 2kg / powinno byc 0,75kg
• Kwasek cytrynowy 30g
• Pektoenzym 5g
• Drożdże winiarskie 5g + pozywka 5g



Rodzynki wrzucamy do wrzatku by odcedzic z syfu nastepnie rozdrabniamy np ubijakiem do ziemniakow, w 5l garnku wlewamy wode przefiltrowana podgrzewamy by rozpuscic 2kg cukru dodajemy kwasku cytrynowego oraz pektoenzymu

Po 2 tygodniach odcedzenie rodzynek i dolac wody do 12l dalem od razu za duzo cukru

ZEPSULEM TO WINO - dalem za duzo cukru po pierwsze powinno byc 1kg cukru a nie 2kg :(  takze wino nie idzie jako eksperyment bede musial poprawiac to wino znaczy zrobic nowe, tego nie wyleje w tym momencie wychodzi 17% nie wiem ile jeszcze doleje wody ale bede chcial zejsc do 14%

ok z obliczen dodalem 1,5kg za duzo cukru zobaczymy za 3 tygodnie po odsaczeniu rodzynek ile mam dolac wody, musialbym dolac 7,5l wody by wino wyszlo 12%

  • 02,07 - nastawienie wina
  • 31,07 - odcedzenie wina, teraz mam niecale 8l juz calkowicie zglupialem pokazuje mi -2blg czyli jeszcze troszke postoi i bedzie git ale dla tej ilosci cukru powinno byc wiecej niz 20%
  • 06,09 - WINO SIE ZEPSULO BEDE PONOWNIE ROBIL ALE ZAMOWILEM AKURAT KOMPOTY I PONOWNIE ZROBIE BY UZUPELNIC ZAPASY PEWNIE NA ZIME WROCE DO RODZYNEK



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz