- 8 sloikow kompotu wisniowego np ptak 900ml brutto 250ml netto (15blg-1blg owoce)
- 5g drozdze + 10g pozywka
- 10g kwasku cytrynowego
- 1,4kg cukru
Bardzo prosty szybki przepis dla leniwcow na winko kupujemy zgrzewke kompotu w sklepie, odcedzamy sliwki by wyjac pestki, wrzucamy do pojemnika dodajemy kwasku, majac na uwadze ze pojemnik mamy 12l a z 8 kompotow wyszlo nam 7,2l dodajemy za pierwszym razem 0,75kg cukru z 1,5l wody wyjdzie nam okolo 9 litrow po tygodniu dolejemy reszte cukru 0,55kg z reszta wody by wyszedl pelny pojemnik po 2 tygodniach odcedzamy i powinno nam zostac 10l winka :)
- 15,01 - postawienie winka zgodnie z eksperymentalnym przepisem
- 21,01 - dodanie reszty cukru 0,55kg + 2l wody
- 29,01 - odcedzanie winka juz przeszly w cichy spoczynek odczyt blg, nie dodaje wiecej wody wisnia wyszla slabo nie czuc smaku to winko bedzie dobre jako polwytrawne zdecydowanie za malo wisni nastepne wisniowe na pewno bedzie z wisni drylowanych i wiecej niz 2kg owocow w nich tu na 12 l pojemnik 10l wina potrzebuje z 3-4kg owocow
- 21,03 - odcedzenie i dodanie bentonitu aby szybciej sklarowac aby na swieta bylo zabutelkowane, pewnie z 2 tygodnie by wystarczylo bez bentonitu ale lepiej pomoc dodatkowo na tydzien w cieplym miejscu da pewnosc ze drozdze umarly lub wszystko zjadly
- 14,05 - wino zlane do butelek wyszlo 11 butelek dodano 170g xylitolu by wyszlo polwytrawne
Wino nastepnym razem bede robil z wieksza iloscia wisni i jak bede kupowal kompot to z wisniami drylowanymi w ostatecznosci doleje syropu wisniowego na koniec by podniesc smak wisni
Np. wisnie drylowane z rolnika https://rolnik.pl/oferta/rolnik/owoce-kompoty/owoce/wisnie-drylowane-720ml/ polecam wczesniej poszukac jakiejs hurtowni w okolicach i kupic sobie wieksze zapasy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz