• Suszona porzeczka - 1,5 kg
• Cukier - 1,5kg
• Kwasek cytrynowy 25g
• Drożdże winiarskie 5g + pozywka 5g
Rodzynki wrzucamy do wrzatku by odcedzic z syfu nastepnie kroimy rodrabniamy, w 5l garnku wlewamy wode przefiltrowana podgrzewamy by rozpuscic 1kg cukru dodajemy kwasku cytrynowego
Po 1 tygodniu dodajemy 0,5kg cukru w 2l wody lub tyle by dopelnic nasze wino.
Po 4 tygodniach zlewamy znad osadu
- 6,11 - wino z suszonej czarnej porzeczki 10l * brak odczytu blg
- 7,11 - wino z suszonej czarnej porzeczki 10l odczyt blg ~18blg
- 12,11 - dodano 0,5kg cukru odczyt przed 0blg, po 6blg
- 26,11 - wino odcedzone i zostawione na 2 tygodnie w cieple wino nie pracuje -1blg zostawie na cicha fermentacje na 17,12 zamysl butelkowania wino srednie dobre
- 17,12 - odcedzenie wina wytrawne ale dobre nie wiem co z nim robic chyba przed zlaniem do butelek zrobie 2 wersje polwytrwna i wytrwna, dodam bentonitu i zostawie na tydzien troszke jeszcze metne trzymane w domu, winko dobre ciezko zgadnac z czego robione :) malo wyszlo okolo 7,5l :(
- 07,01 - zlanie do butelek wyszlo 11 butelek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz