WINO Z SUSZONEJ TARNINY 12% 10L ~2g cukru w suszonej tarninie na 100g
• Suszona tarnina - 1kg
• Cukier - 2,5kg
• Kwasek cytrynowy 15g
• Pektoenzym 5g
• Drożdże winiarskie 5g + pozywka 5g
Najpierw 1,75kg cukru po tygodniu 0,75kg cukru
Świetna jako dodatek do herbatek, sosów, mięs i nalewek. Owoce tarniny działają jako środek "oczyszczający krew" oraz przeciwbiegunkowy. Działa ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Tarnina suszona jest 3-5 razy bardziej skoncentrowana niz swiezy owoc
Suszona tarnine przecedzamy wrzatkiem oraz myjemy z brudu, nastepnie wrzucamy do garczka z woda gotujemy by tarnina wpila wode i moznabylo ja rozdrobnic, po okolo 30min rozdrobnilem tluczkiem do ziemniakow, z tego co czytalem mozna zostawiac pestki ale nie powinno sie ich rozdrabniac bo maja cyjanowodor. Po zagotowaniu i rozdrobnieniu przelalem do pojemnika fermentacyjnego 12l gdzie juz mialem 3l wody zimnej przefiltrowanej dodalem 1.75kg cukru oraz kwasku i pektoenzymu wymieszalem wszystko dobrze tak aby cukier sie rozpuscil, zostawiamy na noc by temperatura doszla do poziomu pokojowej
i dupa .... chyba nie powinno sie rozgotowywac tarniny ze wzgledu na cyjanek w pestkach
Po 1 tygodniach dodajemy 0,75kg cukru z woda tyle by dopelnic nasze wino.
Po 2 tygodniach zlewamy znad owocow i dodajemy wody aby dopelnic pojemnik winko juz powinno pracowac w cichej fermentacji
Po kolejnych 5 tygodniach powinnismy juz klarowac o ile bedziemy widziec ze juz nie pracuje
- 14,05- winko nastawione
- 21,05 - winko odcedzone nie znalazlem peknietych pestek czy jakichkolwiek problemow z pestkami mam nadzieje ze bedzie wszystko ok dodalem 0,75kg cukru z woda by wyszlo ~11l wina
- 25,06 - ufff dawno do winka nie zagladalem winko ladnie pachnie i smakuje, duzo zostalo osadu, pierwsze zlanie i dodalem 3 lyzeczki około 15g pektoenzymu do szybszego sklarowania, winko juz nie pracowalo zobaczymy czy cos podziala jeszcze jak zostalo napowietrzone troche
- 18,11 - winko dobre w smaku wyszlo juz prawie sklarowane dodam bentonitu i w chlodniejsze miejsce i bedzie git
- 17.01 - zladnie znad osadu, winko juz ladne ale chyba jeszcze troszke potrzebuje czasu, ciekawe w smaku
- 02,06 - zlanie winka, idzie do butelek super smak, szkoda ze glog sie zmarnowal :(
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz