Wino anansowe

WINO ANANASOWE 14% 10l

  • 4 ananasy ~3kg bez skorek
  • 2kg cukru
  • 5g kwasku cytrynowego (lyzeczka)
  • 5g drozdze + 10g pozywka
  • opcjonalnie 100-250g rodzynek
Skorki z ananasow dobrze czyscimy i nastepnie odkrajamy od ananasow i dajemy do wody i gotujemy przez 30 min, wywar wlewamy do pojemnika fermentacyjnego, skorki nie wywalamy gotujemy kolejne wywary az zapelnimy pojemnik. Dodajemy 1kg cukru do wywaru i rozpuszczamy cukier.
Ananas najlepiej poszatkowac, ja drobno pokroilem i wrzucilem do wywaru, dodajemy drozdze, pozywke oraz kwasek






  • 11,06 - nastawienie winka wedlug przepisu z 1kg cukru za 2 tygodnie kolejny 1kg cukru + 1l soku ananasowego
  • 01,07 - odcedzenie z owocow, dodanie 1kg cukru
  • 03.09 - zlanie winka, mocno wytrawne zastanawiam sie nad dodaniem dodatkowego 0.5kg cukru, boje sie ze nie ma juz drozdzy moze dodam poki co 0.25kg, winko metne 
  • 12.11 - zlanie winka dalej metne, w smaku troche lepsze pewnie dodam bentonit na dniach dla szybszego klarowania bo mimo ze jest w pomieszczeniu gdzie jest chlodno to wydaje mi sie ze dlugo sie bedzie klarowac
  • 26,01 - nawet dobre ale slabo czuc ananas nastepnym razem dam 6 ananasow albo sprobuje z fimry tropicana czasami mozna kupic w tesco uk ananasowe, wydaje mi sie ze dalej jest metne poczekam i zobacze za miesiac czy jest troche barddziej klarowne
  • 07.05 - winko juz ladnie sie sklarowalo zostawie jeszcze i za miesiac zabutelkuje
  • 16.08 - winko zlane niby klarowne ale jeszcze zostawie
  • 11,11 - winko juz sklarowane musze tylko butelki umyc odkazic i doslodzic winko i zlac :)
  • 04,04 - zlanie znad osadu


  • 06,08 - zlanie znad osadu metne dziwne w smaku
  • 03,11 - zlanie znad osadu dalej lekko metne, dalej dziwne w smaku lepszy jest bez soku


PONOWNE NASTAWIENIE WINA :)

  • 21,12 - nastawienie zgodnie z przepisem
  • 19,01 - ODCEDZENIE DODANIE 1KG CUKRU
  • 04,04 - zlanie znad osadu
  • 06,08 - zlanie znad osadu fajnie czuc ananas, klarowne mozna za miesiac butelkowac
  • 03,11 - zlanie znad osadu klarowne, juz moze isc do butelek, smak ocenimy jak doslodze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz