- 4 ananasy ~3kg bez skorek
- 2kg cukru
- 5g kwasku cytrynowego (lyzeczka)
- 5g drozdze + 10g pozywka
- opcjonalnie 100-250g rodzynek
Ananas najlepiej poszatkowac, ja drobno pokroilem i wrzucilem do wywaru, dodajemy drozdze, pozywke oraz kwasek
- 11,06 - nastawienie winka wedlug przepisu z 1kg cukru za 2 tygodnie kolejny 1kg cukru + 1l soku ananasowego
- 01,07 - odcedzenie z owocow, dodanie 1kg cukru
- 03.09 - zlanie winka, mocno wytrawne zastanawiam sie nad dodaniem dodatkowego 0.5kg cukru, boje sie ze nie ma juz drozdzy moze dodam poki co 0.25kg, winko metne
- 12.11 - zlanie winka dalej metne, w smaku troche lepsze pewnie dodam bentonit na dniach dla szybszego klarowania bo mimo ze jest w pomieszczeniu gdzie jest chlodno to wydaje mi sie ze dlugo sie bedzie klarowac
- 26,01 - nawet dobre ale slabo czuc ananas nastepnym razem dam 6 ananasow albo sprobuje z fimry tropicana czasami mozna kupic w tesco uk ananasowe, wydaje mi sie ze dalej jest metne poczekam i zobacze za miesiac czy jest troche barddziej klarowne
- 07.05 - winko juz ladnie sie sklarowalo zostawie jeszcze i za miesiac zabutelkuje
- 16.08 - winko zlane niby klarowne ale jeszcze zostawie
- 11,11 - winko juz sklarowane musze tylko butelki umyc odkazic i doslodzic winko i zlac :)
- 04,04 - zlanie znad osadu
- 06,08 - zlanie znad osadu metne dziwne w smaku
- 03,11 - zlanie znad osadu dalej lekko metne, dalej dziwne w smaku lepszy jest bez soku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz