Wino z suszonego kwiatu czarnego bzu

WINO Z SUSZONEGO KWIATU CZARNEGO BZY 14% 10L 

• Suszony kwiat czarnego bzu - 1kg
• Cukier - 2,5kg
• Kwasek cytrynowy 15g
• Drożdże winiarskie 5g + pozywka 5g

Najpierw 1kg cukru po odcedzeniu 1kg cukru i następnie 0,5kg

Bez czarny (Sambucus nigra) to jedna z pierwszych roślin leczniczych docenionych przez człowieka. Rośnie w miejscach wilgotnych, na brzegach lasów, nad rzekami. Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych znanych w Europie. Odgrywał niezwykłą rolę w medycynie ludowej: w celach terapeutycznych stosowano wszystkie jego części, od kwiatów po korzenie.
Owoce bzu czarnego są surowcem antocyjanowym, a co się z tym wiąże, wykazują właściwości antyoksydacyjne, czyli zdolność do wiązania wolnych rodników.
Obecność pektyn ułatwia przygotowanie powidełek o odpowiedniej konsystencji, bogatych w witaminy (A, C i z grupy B) oraz w związki mineralne. Powidełka o niepowtarzalnym smaku pomocne są przy wrzodach i zaparciach. Owoce możemy także wykorzystać do zrobienia soku lub po prostu ususzyć i stosować, gdy potrzebujemy oczyścić organizm z egzogennych toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii, w niestrawnościach, zaparciach oraz w przeziębieniu i różnych bólach.

Suszony kwiat czarnego bzu, najpierw płuczemy a poźniej gotujemy 30min by pozbyć się złych właściwości które mogą powodować przeczyszczenie, duszności oraz złe samopoczucie.

  • 01,05 - nastawienie winka zgodnie z przepisem 1kg cukru
  • 22,05 - zlanie znad osadu, dodanie 1,5kg cukru z woda i dopelnienie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz