Wino winogronowe

WINO Z WINOGRON 15% 10L

• Winogrona  - 6 kg
• Cukier - 2kg
• Kwasek cytrynowy 5g
• Drożdże winiarskie 5g + pozywka 5g


Udalo mi sie zdobyc prawdziwe winogrona nie wiem jaka odmiana ale sa to ciemne slodkie winogrona, po zdobyciu dalem im tydzien w zamrazalce z 2 wzgledow, raz nie mialem czasu by sie nimi zajac, dwa po odmrozeniu lepiej oddaja soki.
Mrozone winogrona wrzucilem do wiadra fermentacyjnego i nastepnie zalalem woda z 1 kg cukru ktora byla goraca i nastepnie zmiazdzylem winogrona (nie wiele sie do tego przykladajac)

Po tygodniu dodajemy dodatkowe kilo cukru
Po 4 tygodniu usuwamy winogrona
Po nastepnych 4 tygodniach zlewamy znad osadu i powtarzamy ten proces az wino bedzie klarowne, lepiej zlewac co miesiac wtedy wino dostaje tlenu i szybciej sie klaruje


  • 30,11 - nastawienie wina zgodnie z przepisem
  • 11,01 - odcedzenie dodanie 1kg cukru
  • 04,04 - zlanie znad osadu :) winko pracuje musujace
  • 06,08 - zlanie znad osadu juz klarowne, cierpkie dziwne w smaku mocny zapach, zostawie jeszcze chwile niech sobie polezy
  • 03,11 - slanie znad osadu, klarowne wydaje sie ze mozna dac do butelek, mega w smaku! I ten KOLOR

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz