• Winogrona - 6 kg
• Cukier - 2kg
• Kwasek cytrynowy 5g
• Drożdże winiarskie 5g + pozywka 5g
Udalo mi sie zdobyc prawdziwe winogrona nie wiem jaka odmiana ale sa to ciemne slodkie winogrona, po zdobyciu dalem im tydzien w zamrazalce z 2 wzgledow, raz nie mialem czasu by sie nimi zajac, dwa po odmrozeniu lepiej oddaja soki.
Mrozone winogrona wrzucilem do wiadra fermentacyjnego i nastepnie zalalem woda z 1 kg cukru ktora byla goraca i nastepnie zmiazdzylem winogrona (nie wiele sie do tego przykladajac)
Po tygodniu dodajemy dodatkowe kilo cukru
Po 4 tygodniu usuwamy winogrona
Po nastepnych 4 tygodniach zlewamy znad osadu i powtarzamy ten proces az wino bedzie klarowne, lepiej zlewac co miesiac wtedy wino dostaje tlenu i szybciej sie klaruje
- 30,11 - nastawienie wina zgodnie z przepisem
- 11,01 - odcedzenie dodanie 1kg cukru
- 04,04 - zlanie znad osadu :) winko pracuje musujace
- 06,08 - zlanie znad osadu juz klarowne, cierpkie dziwne w smaku mocny zapach, zostawie jeszcze chwile niech sobie polezy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz