WINO Z SUSZONYCH JAGOD GOJI 12% 5L ~50g cukru w suszonych goji na 100g
• Suszone jagody goji - 600g
• Cukier - 0,80kg
• Kwasek cytrynowy 5g
• Drożdże winiarskie 5g + pozywka 5g
Tutaj cukier od razu dalem caly bayanusy spokojnie sobie dadza rade z taka ilsocia cukrow
O wlasciwosciach jagod goji dodam w wolnym czasie ale chyba wszyscy juz o tych cudownych jagodach slyszeli.
Przy winie robimy dokladnie tak jak przy kazdych innych suszonych owocach, gotujemy wode jezeli widzimy na opakowaniu ze byly konserwowane olejem trzeba je przelac wrzatkiem, nastepnie wrzucamy do wrzatku by sie owoce rozbily, dodajemy cukru oraz kwasku, o ile jest w przepisie lub mamy nadstan pektoenzymu to tez zawsze pomoze wyciagnac z owocow wszystko co najlepsze. Zostawiamy sie temperatura doszla do pokojowej dodajemy drozdze i pozywke i czekamy :)
Po 2 tygodniach zlewamy znad owocow i dodajemy wody aby dopelnic pojemnik winko juz powinno pracowac w cichej fermentacjiPo kolejnych 4 tygodniach powinnismy juz klarowac o ile bedziemy widziec ze juz nie pracuje
Winko bardzo mocno ruszylo poki co ma najbardziej burzliwa fermentacje ze wszstkich winek jakie robilem
- 04,06 - winko zrobione zgodnie z przepisem
- 06,06 - musialem odlac troche winka i wyciagnalem troche owocow, w pojemniku bylo za duzo a fermentacja byla bardzo burzliwa, takze przy goji nie ma co szalec z iloscia wody lepiej pozniej dolac
- 26,06 - pierwsze zlanie, winko dziwne w smaku jakos nie podchodzi, zobaczymy niech teraz skonczy sie cicha fermentacja i jak sie bedzie klarowac ocenimy smak :)
- 06,09 - wino tragiczne w smaku :) nie wiem w wolny weekend potestuje z cukrem i kwaskiem czy jest jakas mozliwosc by pic do wino jak nie dam do malych butelek i bedzie do jakis potraw
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz