- 10 sloikow kompotu agrestowo truskawkowego np edmal 900ml (18g cukru / 100g)
- 5g drozdze + 10g pozywka
- 0,5kg cukru
Bardzo prosty szybki przepis dla leniwcow na winko kupujemy kompoty w sklepie, wrzucamy do pojemnika dodajemy drozdzy i pozywki, mozemy owoce rozdrobnic tluczkiem, zostawiamy na 2 tygodnie po czym odcedzamy, jezeli chcemy mocny smak wisni to dodajemy rozpuszczony cukier w winie lub dopoelniamy pojemnik z cukrem i woda
- 18,11 - nastawienie winka wedlug przepisu
- 22.11 - musialem odcedzic troche owocow bo mi unosilo wieczko w wiaderku, nastepnym razem trzeba zmniejszyc o 1 sloik mniej
- 10,12 - odcedzenie owocow, winka wyszlo bardzo malo jak na moje oko to jakos z 4l , dodalem 0,5kg cukru + 1,5l wody dalej wydaje mi sie ze wina wyjdzie malo, w smaku jest slodkie wiec drozdze nie przerobily cukru zobacze za 2 tygodnie jak dalej bedzie mocno slodkie to albo doleje wody o ile wino w smaku bedzie w miare aromatyczne albo dodam kwasku i zobaczymy co sie bedzie dziac
- 17.01 - zlanie znad osadu, truskawka zabila smak agrestu mocno slodkie duzo farfocli jeszcze lata po odcedzeniu, przy kolejnym zlewaniu uzyje drobnego sitka
- 02,06 - odcedzenie winka i chyba winko pojdzie do kosza na jego wierzchu plywalo cos bialego nie byla to chyba plesn ale podobnie mialem z cydrem i 2 winami i wole nie ryzykowac, wino moglo sie zarazic czyms jak uciekalo z wiaderka, w smaku slodkie wiec mozliwe ze zostalo sporo nie przerobionego cukru
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz