OGOLNY PRZEPIS - 2KG OWOCOW ZASYPAC 0,5KG CUKRU PO 3-5DNI ZALAC WODKA 1L = ~1,5l NALEWKI PO 2 MIESIACACH PRZELEWAMY ODSTAWIAMY NA 2 MIESIACE
WAZNE
Suszone owoce wczesniej spazyc duza iloscia wrzatku aby wyciekl z nich olej oraz konserwanty
BRZOSKWINIOWKA
1kg brzoskwin
700ml wodki
350g cukru
CYTRYNOWKA w 1l sloiku (28%) (700ml*0,4=28%)
280ml soku z cytryny (8 cytryn)
700ml wodki
175g cukru
IMBIROWKA
1,4l wódki lub innego alkoholu
5 cytryny
560g korzenia imbiru
350g daktyli suszonych
280g cukru
6 łyżki miodu
Cytryny spazamy kroimi w plasterki imbir obierami ze skorki lyzeczka i kroimi tez w plasterki, dodajemy wszystko odstawiamy na 2 dni i zalewamy wodka i odstawiamy na kilka miesiecy
SUSZONE SLIWKI I RODZYNKI
1,4 l. wodki
250g. suszonych śliwek bez pestek
250g rodzynek
350G cukru
6 goździki
ZURAWINOWKA NA SUSZONYCH
840 g suszonej żurawiny
350G cukru
1,4 l wódki
Sposób przygotowania
1. Żurawinę i cukier wsypujemy do słoika, zalewamy wódką. Zakręcamy.
2. Odstawiamy na 5-6 dni, mieszamy często, aż cukier się rozpuści
Suszone owoce wczesniej spazyc duza iloscia wrzatku aby wyciekl z nich olej oraz konserwanty
GRUSZKOWKA
Składniki:
1,4 kg dojrzałych, słodkich gruszek
0,7 litr czystej wódki
0,35 kg cukru
kilka goździków
kora cynamonu
Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wkładamy do dużego słoja. Dodajemy goździki oraz cynamon i zasypujemy cukrem. Czekamy 2-3 dni, aż gruszki puszczą sok. Całość zalewamy wódką i odstawiamy w zacienione miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie przelewamy nalewkę przez gazę do butelek ( wyszło 1,7 litra nalewki ).
Do każdej z butelek wrzucamy po 3 goździki i kawałek kory cynamonu.
Nalewkę odstawiamy jeszcze na około 3-4 tygodnie.
FIGOWKA
30szt swiezych fig
1,4l wodki
350g cukru
kilka goździków
kora cynamonu
Myjemy kroimy na 8 czesci zakrywamy 250g cukrem i nastepnie odstawiamy na 2-3 dni mieszajac 2 razy dziennie. Zalewamy 1l wodki po okolo 5-6 tygodniach oddzedzamy i przelewamy do butelek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz