Wino ryzowe z suszonymi owocami

WINO RYZOWE 30L 15% ~59g cukru w rodzynkach na 100g
• 4 kg ryżu
• 7,5 kg cukru
• 1,5 kg rodzynek
• 100 g kwasku cytrynowego
• 50 g przypraw (u nas zioła prowansalskie)
• 22,5 g kurkumy
• 7,5 g drożdży (np. Bayanus G-995)
• 15 g pożywki (np. Aktivit)

najpierw 4kg cukru po tygodniu 2kg po kolejnym 1kg

Na początek porządnie przepłucz ryż, aby wino lepiej i szybciej się klarowało. Wsyp 4 kg ziaren do dużego pojemnika, zalej je wodą i wymieszaj. Odsączony z wody ryż wsyp do czystego i zdezynfekowanego balona. Aby ułatwić sobie to zadanie, użyj wygodnego lejka do balonów i szufelki. Następnie sparz rodzynki we wrzątku i przecedzone wsyp do balona z ryżem. Potem przygotuj syrop cukrowy. W tym celu rozpuść 3,5 kg cukru w ok. 5 litrach ciepłej wody i dodaj kwasek cytrynowy. W międzyczasie uwodnij drożdże posiłkując się instrukcją na opakowaniu. Teraz wlej do balona syrop cukrowy i uzupełnij go 10 litrami przegotowanej zimnej wody. Podczas fermentacji nastaw może wytwarzać pianę i kipieć, więc nie dopełniaj balona do końca.
Na koniec dodaj przyprawy i kurkumę oraz 15 g pożywki do drożdży i wcześniej uwodnione drożdże. Wymieszaj nastaw, zamknij szczelnie balon i odstaw do fermentacji. Pamiętaj by codziennie mieszać swoje wino, aby składniki lepiej się przegryzły. Po tygodniu od nastawienia dodaj kolejną partię syropu cukrowego, a po miesiącu odfiltruj ryż, rodzynki i przyprawy. Po kolejnym miesiacu sprawdzic czy wino jeszcze pracuje jezeli blg bedzie 0 lub mnie i nie widac bulkania mozna ponownie zlac znad osadu i wyklarowac pektoenzynem nastepnie zostawic na tydzien i wlewac do butelek.


edit
zmienilem podstawowy przepis bo za duzo jest danego ryzu w pojemniku 33l wyjdzie wina pewnie 25l maksymalnie, dodatkowo ryz mozna ponownie przerobic wiec szkoda tyle wrzucac

DZIENNIK

  • 26,10 - wino ryzowe 30l 8kg ryzu, 3,5kg cukru, 1,5kg mix suszonych owocow, 100g kwasku, brak odczytu blg, 50g przypraw (u nas zioła prowansalskie), 22,5 g kurkumy, 10 g drożdży (np. Bayanus G-995), 15 g pożywki (np. Aktivit)
  • 1,11 - wino ryzowe dodane 1,5kg cukru brak odczytu blg
  • 7,11 - wino ryzowe dodane 1,5kg cukru 5blg
  • 30,11 - odcedzone oraz dodane około 6-7l wody z 2kg cukru wino kiepskie w smaku bardzo mocne, nie mile zobaczymy za 2 tygodnie powinno przestac pracowac 
  • 4,12 - winko probowane i calkiem dobre troszke mocne ale powinno sie przegryzc po 2 miesiacach 
  • 15,01 - zlanie winka, dobre jeszcze troszke pracuje zostale dodatkowo odcedzone 
  • 29,01 - winko chyba dalej pracuje miedzy 3 a 4blg zostawie na zobaczymy czy wieczko jeszcze bedzie chodzic, bardzo dobre ciut za slodkie ale przez moc zostawimy jak jest moze drozdze jeszcze popracuja 
  • 14,03 - winko zlane kolejny raz dodano bentonitu 0,5g/l dodano rowniez 2l wody aby wyszlo 25l winko mialo goryczke od ziol i po dodaniu wody od razu wyszlo lepsze 
  • 09,04 - winko butelkowane duzo winka w czasie dodatkowego klarowania zostalo spozytkowane :} na pewno bede powtarzal w wiekszym pojemniku i jak tylko zrobie z suszonej zurawiny i rodzynek 2 winka po 30l najpierw pojdzie zurawina wyszlo w kazdym razie duzo butelek i poki co najlepsze winko kazdemu smakuje (23 butelki )



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz