Wino z kompotu czarnej porzeczki sklepowego - ulepszony przepis

WINO Z KOMPOTU SKLEPOWEGO CZARNEJ PORZECZKI 14% 10l

  • 12 sloikow kompotu czarnej porzeczki edmal 900ml brutto (17,8g cukru /100g
  • 5g drozdze + 10g pozywka
  • 0,65kg cukru
*warto kupowac kompoty z danymi producenta o wartosciach produktu pozniej bedzie nam latwiej obliczyc cukier i moc wina jakie chcemy uzyskac

Bardzo prosty szybki przepis dla leniwcow na winko kupujemy kompoty w sklepie, wrzucamy do pojemnika dodajemy drozdzy i pozywki, mozemy owoce rozdrobnic tluczkiem, zostawiamy na 2 tygodnie po czym odcedzamy, jezeli chcemy mocny smak wisni to dodajemy rozpuszczony cukier w winie lub dopoelniamy pojemnik z cukrem i woda



  • 03,04 - nastawienie wina wedlug przepisu powiekszone do 30L czyli 36 sloikow i bede dodawal 2kg cukru by bylo mocniejsze ale pewnie i troszke slodsze :)
  • 01,05 - odcedzenie z owocow, dodanie wody z 2kg cukru
  • 18,11- nastawienie winka wedlug przepisu 
  • 22.11 - musiales odcedzic troche owocow bo mocno buzuja nastepnym razem trzeba zmniejszych o 2 sloiki bo kompoty dosyc geste sa
  • 10,12 - odcedzenie owocow bardzo intensywne w smaku tutaj doleje do pelnych 10l litrow bo jest naprawde mocne w smaku prawie jak sok, winko bedzie bomba :)
  • 16.01 - zlanie znad osadu winko jeszcze troche pracuje juz niedlugo mu zostalo, powoli rowniez sie klaruje, smak mocno aromatyczny zastanawiam sie czy go nie stonowac dodajac wody z cukrem by procentow nie zabic 
  • 03,06 - winko do zlania mega w smaku bardzo mocno aromatyczne, jednak nastepnym razem przydaloby sie zmniejszyc ilosc sloikow na pewno o 1 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz