• Rodzynki mix - 2kg
• Cukier - 0,75kg
• Kwasek cytrynowy 30g
• Pektoenzym 5g
• Drożdże winiarskie 5g + pozywka 5g
Rodzynki przelewamy wrzatkiem, nastepnie wrzucam do garczka z woda i rozdrabniam tluczkiem do ziemniakow, staram sie odlowic resztki oleju jakims plaskim naczyniem, mozna kubkiem.
Najpierw robie nastaw 10l zeby mi nie wysadzilo pojemnika, i dla 10l z rodzynkami jest to 0,7kg cukru. Dopiero po odrzuceniu rodzynek bedziemy wiedziec ile mamy dolac wody z cukrem by dobic do 12l pojemnika, zakładam że jakies 5l wody z cukrem.
Po 3 tygodniach odcedzenie rodzynek i dolac wody do 12l dalem od razu za duzo cukru
Czekamy aż burzliwa fermentacja sie skonczy, ale nie mozna tez przesadzic z czasem trzeba znalezc odpowiedni moment.
- 10,07 - nastawienie wina zgodnie z przepisem
- 31,07 - odcedzenie i pierwsze zlanie, chyba dorzuce wody z cukrem by bylo wiecej winka
- 06,09 - WINO SIE ZEPSULO BEDE PONOWNIE ROBIL ALE ZAMOWILEM AKURAT KOMPOTY I PONOWNIE ZROBIE BY UZUPELNIC ZAPASY PEWNIE NA ZIME WROCE DO RODZYNEK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz