Wino z rodzynek typu JUMBO CHILEAN FLAME RAISINS

WINO Z RODZYNEK JUMBO CHILEAN 12% 12L ~69g cukru w rodzynkach na 100g
• Rodzynki mix - 2kg
• Cukier - 0,75kg
• Kwasek cytrynowy 30g
• Pektoenzym 5g
• Drożdże winiarskie 5g + pozywka 5g


Bardzo dobre rodzynki duzo lepsze niz amerykanskie wydaja sie bardziej slodkie, sa bardziej miesiste

Rodzynki przelewamy wrzatkiem, nastepnie wrzucam do garczka z woda i rozdrabniam tluczkiem do ziemniakow, staram sie odlowic resztki oleju jakims plaskim naczyniem, mozna kubkiem.

Najpierw robie nastaw 10l zeby mi nie wysadzilo pojemnika, i dla 10l z rodzynkami jest to 0,7kg cukru. Dopiero po odrzuceniu rodzynek bedziemy wiedziec ile mamy dolac wody z cukrem by dobic do 12l pojemnika, zakładam że jakies 5l wody z cukrem.

Po 3 tygodniach odcedzenie rodzynek i dolac wody do 12l dalem od razu za duzo cukru

Czekamy aż burzliwa fermentacja sie skonczy, ale nie mozna tez przesadzic z czasem trzeba znalezc odpowiedni moment.

  • 10,07 - nastawienie wina zgodnie z przepisem
  • 31,07 - odcedzenie i pierwsze zlanie, chyba dorzuce wody z cukrem by bylo wiecej winka
  • 06,09 - WINO SIE ZEPSULO BEDE PONOWNIE ROBIL ALE ZAMOWILEM AKURAT KOMPOTY I PONOWNIE ZROBIE BY UZUPELNIC ZAPASY PEWNIE NA ZIME WROCE DO RODZYNEK




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz