Wino z kompotu sliwkowego rendkloda sklepowego

WINO Z KOMPOTU SKLEPOWEGO SLIWKOWEGO RENKLOD 14% 12l
  • 8 sloikow kompotu renkloda np ptak 900ml brutto 250ml netto (15blg-1blg owoce)
  • 5g drozdze + 10g pozywka
  • 10g kwasku cytrynowego
  • 1,4kg cukru
*warto kupowac kompoty z danymi producenta o wartosciach produktu pozniej bedzie nam latwiej obliczyc cukier i moc wina jakie chcemy uzyskac
Bardzo prosty szybki przepis dla leniwcow na winko kupujemy zgrzewke kompotu w sklepie, odcedzamy sliwki by wyjac pestki, wrzucamy do pojemnika dodajemy kwasku, majac na uwadze ze pojemnik mamy 12l a z 8 kompotow wyszlo nam 7,2l dodajemy za pierwszym razem 0,75kg cukru z 1,5l wody wyjdzie nam okolo 9 litrow po tygodniu dolejemy reszte cukru 0,55kg z reszta wody by wyszedl pelny pojemnik po 2 tygodniach odcedzamy i powinno nam zostac 10l winka :)

  • 15,01 - postawienie winka zgodnie z eksperymentalnym przepisem 
  • 21,01 - dodanie reszty cukru 0,55kg + 2l wody
  • 29,01 - odcedzanie winka juz przeszly w cichy spoczynek odczyt blg, nie dodaje wiecej wody jakos boje sie ze malo owocow bylo a i tak bedzie 10l wina 
  • 21,03 - odcedzenie i dodanie bentonitu aby szybciej sklarowac aby na swieta bylo zabutelkowane, pewnie z 2 tygodnie by wystarczylo bez bentonitu ale lepiej pomoc dodatkowo na tydzien w cieplym miejscu da pewnosc ze drozdze umarly lub wszystko zjadly
  • 14,05 - winko zlane wyszlo 10 butelek dodano 70g xylitolu by troszke doslodzic mimo wszystko winko wytrawne i genialny kolor  

Winko wyszlo bardzo dobre poki co jest na 2 miejscu za truskawka w zestawieniu win z kompotow, obledny kolor jak dla mnie ma to winko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz