Wino z kompotu sliwkowego sklepowego - ulepszony przepis

WINO Z KOMPOTU SKLEPOWEGO SLIWKOWEGO RENKLOD 14% 10l
  • 12 sloikow kompotu sliwkowego 
  • 5g drozdze + 10g pozywka
  • 10g kwasku cytrynowego
  • 1kg cukru
*warto kupowac kompoty z danymi producenta o wartosciach produktu pozniej bedzie nam latwiej obliczyc cukier i moc wina jakie chcemy uzyskac w moim jest 18g to wyszlo mi 1,85kg cukru w sloikach
    opis do poprawy

    Bardzo prosty szybki przepis dla leniwcow na winko kupujemy zgrzewke kompotu w sklepie, odcedzamy sliwki by wyjac pestki, wrzucamy do pojemnika dodajemy kwasku, majac na uwadze ze pojemnik mamy 12l a z 8 kompotow wyszlo nam 7,2l dodajemy za pierwszym razem 0,75kg cukru z 1,5l wody wyjdzie nam okolo 9 litrow po tygodniu dolejemy reszte cukru 0,55kg z reszta wody by wyszedl pelny pojemnik po 2 tygodniach odcedzamy i powinno nam zostac 10l winka :)



    • 12,06- postawienie winka zgodnie z eksperymentalnym przepisem 
    • 01,07 - odcedzenie z owocow, dodanie 0,6kg cukru za 2 tygodnie zlanie i dodanie 0,4kg cukru
    • 03.09 - zlanie winka z nad osadu, pewnie za miesiac kolejne zlanie i do butelek
    • 10.11 - zlanie winka juz klarowne mozna pakowac do butelek
    • 26,01 - do butelkowania 
    • 16,02 - zlanie do butelek mocno doslodzilem jakies 250g wyszlo slodsze niz ostatnio, i pewnie zostane przy ulepszonym przepisie nie bede juz nic zmienial, bardzo fajne wino, pewnie za rok wroce, szybko te winka  z kompotow i fajnie dziala 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz