Wino z soku pasteryzowanego jablk z wisnia

WINO Z SOKU PASTERYZOWANEGO OWOC SANDOMIERSKI JABLKO Z WISNIA 13% 12l

  • 10l soku jablko z wisnia ja mialem firmy owoc sandomierski(9,9g cukru/100ml)
  • 5g drozdze + 10g pozywka
  • 1,6kg cukru
Experyment z sokow pasteryzowanych robie cydry bardzo szybko wygodznie nie trzeba wyciskac sokow tylko kupuje gotowe z polskich jablek z firmy polskiej ktora bardziej tloczy niz zajmuje sie produkcja przynajmniej tak sobie tlumacze, skoro cydry wychodza ale ich nigdy nie klaruje lubie jak sa w pelni naturalne co mi nie przeszkadza tak mam watpliwosci odnosnie wlasnie wina jak dlugo bede musial klarowac by wino bylo dobre i klarowne.
Nie napisalem w przepisie ale dodalem 10g pektoenzymu bo podobno przyspiesza caly proces  i w pozniejszej czesci przyspiesza klarowanie, ja mam jeszcze sporo bentonitu i najpierw polecimy pektoenzymem przy klarowaniu jak nie wyjdzie to dobijemy bentonitem i mam nadzieje ze wino po 3 miesiacach od nastawu bedzie mozna butelkowac :)

  • 15,03 - wino poszlo w ruch wedlug przepisu mam nadzieje ze jutro bedzie juz dudnic
  • 02,04 - dodano reszte cukru 700g 
  • 07,05 - pierwsze zlanie winko dobre w smaku potrzeba bedzie przynajmniej miesiac klarowania, poczekam z 3 tygodnie czy winko jeszcze pracuje i do klarowania


  • 03,06 - kolejne zlanie winka juz jest ladnie klarowne, zostawie jeszcze na 2 tygodnie dodalem 2 lyzeczki pektoenzymu by miec pewnosc ze jest wyklarowane, smak takie sobie jak jabcok ;)
  • 02,07 - zlanie wina do butelek, wyszlo dokladnie 12 doslodzilem xylitolem 400g wyszlo polslodkie, dobre winko uciekl zapach jabcoka pewnie jak polezy z 2-3 miesiace w butelce powinno byc duzo lepsze, zastanawiam sie teraz czy robic z reszty sokow wina czy cydry ale chyba jednak cydry jako ze na winka mam jeszcze sporo nie przerobionych materialow 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz