- 10l soku jablko z wisnia ja mialem firmy owoc sandomierski(9,9g cukru/100ml)
- 5g drozdze + 10g pozywka
- 1,6kg cukru
Nie napisalem w przepisie ale dodalem 10g pektoenzymu bo podobno przyspiesza caly proces i w pozniejszej czesci przyspiesza klarowanie, ja mam jeszcze sporo bentonitu i najpierw polecimy pektoenzymem przy klarowaniu jak nie wyjdzie to dobijemy bentonitem i mam nadzieje ze wino po 3 miesiacach od nastawu bedzie mozna butelkowac :)
- 15,03 - wino poszlo w ruch wedlug przepisu mam nadzieje ze jutro bedzie juz dudnic
- 02,04 - dodano reszte cukru 700g
- 07,05 - pierwsze zlanie winko dobre w smaku potrzeba bedzie przynajmniej miesiac klarowania, poczekam z 3 tygodnie czy winko jeszcze pracuje i do klarowania
- 03,06 - kolejne zlanie winka juz jest ladnie klarowne, zostawie jeszcze na 2 tygodnie dodalem 2 lyzeczki pektoenzymu by miec pewnosc ze jest wyklarowane, smak takie sobie jak jabcok ;)
- 02,07 - zlanie wina do butelek, wyszlo dokladnie 12 doslodzilem xylitolem 400g wyszlo polslodkie, dobre winko uciekl zapach jabcoka pewnie jak polezy z 2-3 miesiace w butelce powinno byc duzo lepsze, zastanawiam sie teraz czy robic z reszty sokow wina czy cydry ale chyba jednak cydry jako ze na winka mam jeszcze sporo nie przerobionych materialow
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz