Wino z suszonych moreli

WINO Z SUSZONYCH MORELI 15% 4L

  • 2kg suszonych moreli
  • 1,5kg cukru
  • 10g kwasku cytrynowego
  • drozdze + pozywka
Suszone morele najlepiej zalać ciepłą wodą i zostawić aż się namoczą i napuchną wtedy można je tłuczkiem do ziemniaków trochę zgnieść albo ugotować. Gotowanie pomaga nam również podczas dodawania cukru który łatwiej nam będzie rozpuścić.
  • 13,04 - nastaw wina według przepisu 0,5 kg cukru z woda
  • 13.05 - odcedznie i dodanie 1kg cukru
  • 06,08 - zlanie znad osadu
  • 03,11 - zlanie znad osadu, bardzo fajne juz jest, po nowym roku pewnie pojdzie do butelek
  • 11.01 - zlanie znad osadu, klarowne malo osadu gotowe do butelkowania, smak morelowy ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz