Wino hibiskusowe

WINO HIBISKUSOWE 15% 30L

600g suszonego hibiskusa
1kg rodzynek
6kg cukru
10g kwasku cytrynowego
drozdze + pozywka

Wino wedlug malinowego nosa, robimy wywar hibiskusowy, rodzynki parzymy i wszystko mieszamy, rozpoczynamy z 2kg cukru.

  • 29.06 - nastaw wina według przepisu z 2kg cukru
  • 06.07 - dodanie 1.6kg cukru
  • 06,08 - odcedzenie oraz dodanie 2,4kg cukru plus 3l wody dopelnienie
  • 03.11 - zlanie znad osadu, calkiem fajne ale jakby lekko gazowane, mozliwe zostaje taki posmak po hibiskusie
  • 10.01 - zlanie znad osadu, byl jeszcze jakis osad ale juz w malej ilosci, bardzo dobre wydaje sie ze do butelkowania

  • 03.07 - zlanie wina do butelek, kolor ten smak swietny, troche za malo kwasny, troche musi odstac w butelkach moze 4 miesiace by uciekl zapach "bimbru" ogolnie wino mega szybkie do zrobienia i w smaku swietne, mozna by bylo jedynie dac cos by rozbic smak moze agrest?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz