Wino kawowe

WINO KAWOWE 5l (16%)

  • 500g kawy moze byc mniej 400g
  • 1,5kg cukru
  • drozdze 5g + pozywka 5g


 Po miesiącu należy zlać wino znad osadu, wypłukać balon i ponownie wlać do niego wino. Mniej więcej półtora miesiąca później wino będzie gotowe do spożycia; jeżeli będzie zbyt mało słodkie, można je dosłodzić syropem cukrowym. Następnie wino butelkujemy lub, po uprzednim schłodzeniu, serwujemy zaprzyjaźnionym miłośnikom kawy.

po tygodniu dodajemy 0,375kg cukru

edit 17,02,2019 - ponowne zrobienie wina, za pierwszym razem dodawalem kardamoni kwasek, tym razem z tego rezygnuje na pewno wyjdzie dobre jakos kardamon nie jest mi potrzebny do kawy, bardziej mysle by nie dolac dodatku do kawy np waniliowego :)




  • 17.02 - postawienie winka
  • 07.05 - zlanie znad osadu, winko nie pracuje ale jest slodkie mocne fajne jak zawsze
  • 04,04 - zlanie znad osadu, ladnie sklarowane trza zakupic buteleczki ;)



  • --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    •  12,11 - drugie podejscie zmniejszono kwasek cytrynowy i kardamon, odczyt 20blg
    • wino po maksymalnie 2 tygodniach przestalo pracowac mam nadzieje ze nie dalem za duzo drozdzy ale pewnie przesadzilem 
    •  3,12 - zamiar odcedzac wino i zobaczymy czy do kosza i kolejna proba z mniejsza iloscia drozdzy :/
    •  4,12 - wino odcedzone blg 0 dobre wino wyszlo zostawie na tydzien by sobie jeszcze odpoczelo dodam ksylitolu by bylo pol slodkie, pol slodkie bedzie mialo chyba za malo slodyczy zobaczymy wyszlo 4l 
    • 17,12 - wino wyszlo dobre czuc kawe a na koncu kardamon doslodzilem xylitolem wyszlo ok 3,5l na ta ilosc dalem okolo 220g xylitolu jest teraz bardziej slodkie i takie powinno byc wytrawne da sie pic ale trzeba lubic w tym wydaniu lepiej jest by bylo slodkie niz polslodkie zostawie na kilka dni i dodam bentonitu do sklarowania zobacze czy cos ruszy czy mam xylitol z domieszka cukru zdarzaja sie nieuczciwe firmy
    • 18,12 - dodany bentonit do klarowania zobaczymy chodz i tak juz jest w miare ok troche metne ale przez kolor mozna by butelkowac bo i tak ciezko dostrzec, nastepnym razem musze znalezc jakas slodka kawe i nie dodawac kwasku w ogole, winko fajne  
    • 09,04 - winko butelkowane strasznie dlugo trzymalem ale z czasem zrobilo sie naprawde dobre, odczyt 2blg dodano 70g xylitolu by wyszlo polslodkie, duzy minus ze bardzo ciezko pozniej domyc kranik, winko bede powtarzal ale ciezko bedzie je pic z duzej butelki dlatego kupilem male butelki ktore wychodza dosyc drogo wychodzi 1 funt za butelke, wyszlo mocno kawowe ale ogolnie bardzo dobre nastepnym razem zrezygnuje z kardamonu nie podchodzi ale zrobie z dodatkiem kawy smakowej lub dodam dodatku kawowego np z orzechami :)
      wyszlo 8 butelek malych
    http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xwine+bottle+375ml.TRS0&_nkw=wine+bottle+375ml&_sacat=0




    1 komentarz:

    1. Ciekawie musi smakować, choć wino raczej kojarzy mi się z czymś lżejszym. Jak chce dobrą kawę to pije kawe po prostu;) Na stronie https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-HARD-BEANS-182.html znalazłam bardzo dobrą propozycje dla każdego.

      OdpowiedzUsuń