• 4 kg ryżu
• 9 kg cukru
• 1 kg rodzynek
• 100 g kwasku cytrynowego
• 100 g przypraw (50g piolunu, 25g pokrzywy, 25g melisy)
• 33g miety + 17g miety
• 100g szpinaku opcjonalnie zobaczymy na koniec
• 10 g drożdży (np. Bayanus G-995)
• 15 g pożywki (np. Aktivit)
WINO EKSPERYMENTALNE SZUKANIE CZEGOS CO ZROBI WINO ZIELONE I SMAKOWE:)
Przyprawy wrzucamy do gotujacej wody i zostawiamy na malym ogniu przez 30min nastepnie zlewamy przez sito i ponownie gotujemy i wrzucamy z sita przyprawy
Miety nie gotujemy!!! Ma ona na celu dac nutke oraz kolor zielony, wino ma wyjsc zielone jak zielona wrozka stad nazwa kopniak aniola
Do nastawu dac 5kg cukru po 5 dniach 2kg po kolejnym tygodniu 2kg, po 4 tygodniach odcedzic dodac kolejna porcje miety jezeli wino nie bedzie zielone dodac szpinaku po kolejnych 3 tygodniach 2 raz odcedzic i dac do klarowania
- 04,12 - nastaw zgodnie z przepisem brak blg zepstuy belgimierz czy jak to sie pisze
- 10,12 - dodanie 2kg cukru
- 17,12 - dodanie 2kg cukru 6blg / 11blg czekamy teraz 2 tygodnie po nowym roku odcedzenie
- 21,01 - pierwsze zlanie wino pol slodkie bardzo goryczkowate na koncu pewnie przez przyprawy ogolnie wino dobre w smaku niestety kolor ciezko bedzie uzyskac zielony niepotrzebnie dawalem pewnie rodzynek zobaczymy, dodam wody z cukrem i zobaczymy za 2 tygodnie jak cos dodam dotatkowo kwasku by zabil gorycz , 7blg przy odczycie dodam ~5l wody plus 1,2kg cukru tak by wyszlo w sumie 30l wina, odczyt ~11blg
- 09,04 - dodano 900g cukru oraz 15g kwasku cytrynowego jest mocno goryczkowate sprobujemy tym zabiegiem troche zmniejszyc gorzycz w razie czego bede mial sie czym opijac jak nikomu nie bedzie smakowac :D
- 16.05 - winko dalej pracuje juz dodalem bentonit bo przez tydzien mi wieczko sie nie podnioslo i nagle gdy temperatura sie zwiekszyla i po przelaniu gdzie winko zostalo odpowietrzone dostalo energii do ponownego dzialania zobaczymy, winko miesiac temu smakowalo podognie do soku zoltego grejfruta
- 03,06 - zlanie winka, winko mocno slodkie dalej cicho pracuje ale jest juz w miare klarowne, robie maly eksperyment jako ze mam swieza miete dodalem do kieliszka z winem i zobaczymy jaki bedzie smak i czy kolor zmieni sie na bardziej zielony, w tym momencie smak sie nie zmienil jest slodkie i na koncu zostaje goryczka cos jak sok z zoltego grejfruta
- 25,06 - winko pieknie sklarowane, nic nie dodaje zostawiam takie jak jest, mieta niestety nie podzialala ani na kolor o smaku nie wspomne, winko slodkie wyszlo na pewno nie bede dosladzal takze rowniez nie bede dodawal kwasku jest w sam raz
- 03,09 - ufff wreszcie winko zlane pewnie jakbym dodal bentonitu lub innego srodka do klarowania to by szybciej bylo ale i tak jest ok jak na 30l eksperymentu z ktorego zostalo ~25l jest super, smak wyszedl jak zolty grejfrut, mojej zonie to smakuje mi akurat nie do konca, nie wiem czy wroce do tego wina zobaczymy za rok i 2 co sie z nim podzieje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz