100g zielonej herbaty
2kg cukru
1kg suszonych owocow
25g kwasku (przelicznik na cytryne 1g kwasku = 15ml soku z cytryny) lub 375ml soku
drozdze 16g + pozywka dla 10l (pozywka 10g/10l)
herbate robimy w 5l dodajemy pozniej cukier 1,5kg do tego, suszone owoce mielimy w 1l wody i wszystko jak ostygnie wrzucamy do pojemnika fermentacyjnego
po tygodniu dodajemy 1kg cukru z odpowiednia iloscia wody by nastaw byl caly
po 3 tygodniach usuwamy owoce i
- 11,09 - wino zielonej herbaty * 25blg
- 18,09 - wino zielonej herbaty dodane 1kg cukru = 11blg
- 22,10 - wino zielonej herbaty pierwsze zlanie 10blg
- 12,11 - drugie zlanie, dodano bentonit do klarowania
- 28,11 - wyklarowanie sie wina zostawie do weekendu i bede butelkowac
- 04,12 - winko zabutelkowane wyszlo 8 butelek dla mnie troszke slabe ale dziewczyna bardzo smakuje :) i to jest wazne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz