- Rodzynki sultanskie 1kg (59g)
- Suszona czarna porzecza 1kg (72g)
- Cukier 1,5kg
- Kwasek cytrynowy 25g
- Drozdze winiarskie 5g + pozywka 10g
Rodzynki wrzucamy do wrzatku by odcedzic z syfu nastepnie kroimy rodrabniamy, w 5l garnku wlewamy wode przefiltrowana podgrzewamy by rozpuscic 1kg cukru dodajemy kwasku cytrynowego
Po 1 tygodniu dodajemy 0,75kg cukru w 2l wody lub tyle by dopelnic nasze wino.
Po 4 tygodniach zlewamy znad osadu
- 08,09 - postawienie wina z 1kg cukru za 4 tygodnie odcedzenie i dodanie 0,5kg cukru z woda
- 27,09 - odcedzenie wina dodanie wody z cukrem ~0,6kg
- 10.11 - zlanie wina
- 26,01 - zlanie winka bardzo fajne juz klarowne poczekam z 2 tygodnie zobacze czy jeszcze pracuje jak juz nie to przeniose w chlodniejsze miejsce
- 07.05 - winko juz ladnie sie sklarowalo zostawie jeszcze i za miesiac zabutelkuje
- 16.08 - winko zlane i chyba pojdzie do butelek
- 11,11 - winko do zlania zajebiste wyszlo
- 04,04 - zlanie znad osadu dalej nie w butelkach ;)
- Winko zlane do butelek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz