Wino z suszonych rodzynek i czarnej porzeczki

WINO Z RODZYNEK I CZARNEJ PORZECZKI 15% 10L


  • Rodzynki sultanskie 1kg (59g)
  • Suszona czarna porzecza 1kg (72g)
  • Cukier 1,5kg
  • Kwasek cytrynowy 25g
  • Drozdze winiarskie 5g + pozywka 10g


Rodzynki wrzucamy do wrzatku by odcedzic z syfu nastepnie kroimy rodrabniamy, w 5l garnku wlewamy wode przefiltrowana podgrzewamy by rozpuscic 1kg cukru dodajemy kwasku cytrynowego
Po 1 tygodniu dodajemy 0,75kg cukru w 2l wody lub tyle by dopelnic nasze wino.
Po 4 tygodniach zlewamy znad osadu


  • 08,09 - postawienie wina z 1kg cukru za 4 tygodnie odcedzenie i dodanie 0,5kg cukru z woda
  • 27,09 - odcedzenie wina dodanie wody z cukrem ~0,6kg
  • 10.11 - zlanie wina 
  • 26,01 - zlanie winka bardzo fajne juz klarowne poczekam z 2 tygodnie zobacze czy jeszcze pracuje jak juz nie to przeniose w chlodniejsze miejsce
  • 07.05 - winko juz ladnie sie sklarowalo zostawie jeszcze i za miesiac zabutelkuje
  • 16.08 - winko zlane i chyba pojdzie do butelek
  • 11,11 - winko do zlania zajebiste wyszlo
  • 04,04 - zlanie znad osadu dalej nie w butelkach ;)
  • Winko zlane do butelek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz