Wino z kiwi

WINO Z KIWI 14% 10L

• Kiwi  - 4,5 kg
• Cukier - 2,5kg
• Kwasek cytrynowy 10g
• Drożdże winiarskie 5g + pozywka 5g


Kiwi najlepiej lyzeczka wyciagnac ze skorki i wrzucic do pojemnika fermentarcyjnego zalac woda z 1kg cukru oraz kwaskiem, drozdzami i pozywka zostawic na 2 tygodnie nastepnie odcedzic od owocow i dodac kolejna porcje cukru (1,5kg) z woda tak by dobilo na maksa w pojemniku, pamietajcie ze zawsze na koniec bedzie mniej wina niz zakladaliscie, ja korzystam z pojemnikow 12l wiec zawsze dodaje ciut wiecej curku by wyszlo 14% przed butelkowaniem slodze ksylitolem

Po 2 tygodniu dodajemy 1,5kg cukru i dopelniamy do pelna
Po nastepnych 4 tygodniach zlewamy znad osadu i powtarzamy ten proces az wino bedzie klarowne, lepiej zlewac co miesiac wtedy wino dostaje tlenu i szybciej sie klaruje

  • 17,02- nastawienie wina zgodnie z przepisem
  • 03.03 - odcedzenie wina z owocow oraz dodanie wody z 1.75kg cukru (byla koncowka) winko na nastepny dzien ladnie pracuje, wody dolalem prawie do pelna po odcedzaniu powinno zostac wlasnie te 10l w ostatecznosci przy pierwszym zlaniu znad osadu doleje 0.5l wody zobaczymy, ladnie pachnie powinno wyjsc przyzwoite winko
  • 07.05 - zlanie winka, pracuje jeszcze mocno zmecone, w smaku bardzo delikatne nie przypomina kiwi
  • 16.08 - winko zlane jeszcze metne ale smak super bardzo lagodne
  • 04,04 - zlanie znad osadu juz wyklarowane
  • 06,08 - zlanie znad osadu klarowne, jeszcze jedno zlanie i do butelek
  • 03.11 - zlanie znad osadu klarowne, do butelek pojdzie pewnie na dniach, bardzo fajne winko


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz