WINO Z ZAGESZCZONEGO SOKU POMIDOROWEGO Z ZIOLAMI 12% 5L
• Sok pomidorowy 3,75l
• Cukier - 1kg
• Ziola - swieza bazylia, 5-10g mix suszonych ziol
• Drożdże winiarskie 5g + pozywka 5g
Daje od razu caly cukier z woda poniewaz bayanusy sobie poradza a winko ma miec i tak tylko 12% wiec pewnie jakies max 2 tygodnie burzliwej bedzie
Winko robilem z zageszczonego soku pomidorowego troche chyba za mocno byl zageszczony ale zobaczymy jak bedziemy pierwszy raz zlewac jaka bedzie konsystencja ja dolalem troche wody jak robilem cukrowke niestety przesadzilem i musialem troche zlac okolo 200ml, calkiem dobry slodki sok pomidorowy ;) winko szybko ruszylo z ziol to byla swieza bazylia oraz mix suszonych ziol zobaczymy co z tego wyjdzie w razie czego zostanie winko bazowe to dan wloskich
Po 3 tygodniach zlewamy znad osadu i dodajemy wody aby dopelnic pojemnik winko juz powinno pracowac w cichej fermentacji
Po kolejnych 4 tygodniach powinnismy juz klarowac o ile bedziemy widziec ze juz nie pracuje
- 04.06 - winko nastawione
- 06,06 - musialem zlac jakies 200ml bo za duzo wlalem co powodowalo ze pokrywka mogla w kazdej chwili odszczelnic pojemnik
- 26,06 - zlanie winka mocno zageszczone ale cos udalo sie odcedzic i dolalem okolo 200ml wody i poczekamy z miesiac moze uda sie cos z tego wyciagnac by nie wylewac
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz