- 12 sloikow kompotu czeresniowego ja uzylem edmala 900ml brutto (20,5g cukru/100g)
- 5g drozdze + 10g pozywka
- 25g kwasku cytrynowego
- 500g cukru
*warto kupowac kompoty z danymi producenta o wartosciach produktu pozniej bedzie nam latwiej obliczyc cukier i moc wina jakie chcemy uzyskac
Bardzo prosty szybki przepis dla leniwcow na winko kupujemy kompoty w sklepie, wrzucamy do pojemnika dodajemy drozdzy i pozywki, mozemy owoce rozdrobnic tluczkiem, zostawiamy na 2 tygodnie po czym odcedzamy, jezeli chcemy mocny smak wisni to dodajemy rozpuszczony cukier w winie lub dopoelniamy pojemnik z cukrem i woda
2021*
16.01 - nastawienie wina zgodnie z przepisem 12 - 1 sloik bo sie potlukl :/
06.02 - dodanie 1kg cukru + 1l wody = 2l cukrowki
- 18,11 - nastaw winka zgodnie z przepisem za 2 tygodnie odcedzenie oraz dodanie 500g cukru
- 10,12 - odcedzenie z owocow czeresni w kolorze podobne do wisni mniej nasycone, w smaku lekkie nie do konca chce dodawac cukru z woda ale wydaje mi sie ze nie bylo 20g cukru w kompocie bo nie czuc tak alkoholu, zaryzykujemy dodamy 750g cukru z 1,5l wody wina wyjdzie mniej niz 10l wiec bedzie pewnie mocniejsze
- 16.01 - zlanie znad osadu, winko mocne jeszcze slodkie w smaku lekko czuc czeresnia, ladny kolor ale potrzebuje czasu poki co ok zobaczymy jak bedziemy zlewac do butelek
- 03,06 - zlanie winka, fajne w smaku bardzo delikatne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz