Cydry produkcja smak

Zlewamy sok dodajemy drozdzy tyle :) po 2 tygodniach zlewamy znad osadu zostawiamy na 2 tygodnie do cichej fermentacji, zlewamy znad osadu dodajemy cukier i slodzik i lejemy do butelek

5g cukru na butelke by zrobil sie co2
125g  ksylitolu na 10l by byl slodszy mozna wiecej zaleznie od smaku najlepiej dodac najpierw sam ksylitol i zmieszac go w podgrzanej szklance z cydrem by lepiej sie rozpuscil

Gwiazdki od 1 do 5 czym wiecej tym smaczniejsze

Cydry robie na sokach z butelek/kartonow z tloczonych owocow, pierwsze cydry na sokach sandomierskich. Odpad zalezny od produktu np czarnej porzeczki bylo najwiecej ale za wedlug mojego gustu najlepszy smak ale w granicach do 10% np wyszlo 16 butelek razy 0,5l to 8l a bylo zlane ~9l

Cydr jablkowy - ****
Cydr jablko z aronia - *****
Cydr jablko z marchewka -**
Cydr jablko z czarna porzeczka - *****
Cydr jablka z gruszka - ? pewnie bedzie najlepszy
Cydr jablko wisnia - ?







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz